• Ruime voorraad
 • Gratis verzending vanaf €175,-(*)
 • Gratis afhalen op één van onze locaties
 • Verzending in Nederland en België
 • Gratis retourneren

Waarom zou je kiezen voor plastic?

Plastic is er in veel verschillende soorten, maten, kwaliteiten en prijzen. Daarnaast kom je plastic overal tegen in het dagelijks leven en gebruik je het waarschijnlijk zelf ook veel. Echter is er de laatste jaren steeds meet negativiteit over het product, omdat het vervuilend is en dus niet altijd even goed is voor het milieu. Ondanks dit biedt plastic nog steeds enorm veel voordelen en is het voor veel fabrikanten van producten of webshops een ideaal product om je producten in te verpakken of verzenden. In deze blog lees je alles over de verschillende soorten plastic en wat de voordelen en nadelen zijn van de verschillende soorten kunststof.

 

Waarom is plastic een aantrekkelijke keuze?

Plastic is verkrijgbaar in diverse varianten, formaten, kwaliteiten en prijsklassen. Het is alomtegenwoordig in het dagelijks leven en waarschijnlijk maak je er zelf ook veelvuldig gebruik van. Hoewel er de laatste jaren toenemende kritiek is op plastic vanwege de vervuiling en de negatieve impact op het milieu, biedt het nog steeds talloze voordelen. Voor veel fabrikanten en webwinkels blijft plastic een ideale keuze voor het verpakken en verzenden van producten. In deze blog zul je alles ontdekken over de verschillende soorten plastic, evenals de voordelen en nadelen van verschillende soorten kunststof.

 

Een overzicht van diverse plasticsoorten

Plastic is verkrijgbaar in vele varianten, waaronder enkele bekende kunststoffen zoals PET, HDPE, LDPE, PVC, PP en PS. Deze varianten kunnen aanzienlijk verschillen in kwaliteit, prijs en milieuvriendelijkheid. Daarom is het handig om te weten welk type plastic het beste past bij jouw product.

 • PET: Dit plastic is van zeer hoge kwaliteit en heeft een glasheldere uitstraling. Het is ook zeer flexibel en daardoor duurzaam in gebruik. Een bijkomend voordeel is dat PET-plastic volledig recyclebaar is.
 • HDPE: Deze kunststof heeft een hoge dichtheid en is een ondoorzichtig, stevig materiaal. Het wordt vaak gebruikt in speelgoed, afvalzakken en kratzakken. HDPE is over het algemeen stugger en sterker dan LDPE en wordt vaak gebruikt als grondstof voor hardere kunststofproducten. Het is ontworpen om lang mee te gaan en is goed recyclebaar.
 • LDPE: Deze kunststof heeft een lage dichtheid en is taai en sterk. Het is een van de meest gebruikte soorten plastic vanwege de flexibiliteit. LDPE-plastic is ideaal voor toepassingen zoals krimpfolie en kan goed gerecycled worden.
 • PP: Dit plastic is hard maar flexibel en wordt vaak gebruikt als folie en tape. PP-plastic is helder en biedt goede bescherming tegen bijvoorbeeld water. Het is ook goed recyclebaar.
 • PS: Dit plastic staat ook bekend als piepschuim en wordt vaak gebruikt voor isolatie en beschermingsmateriaal. Het is waterafstotend en licht van gewicht, waardoor het gemakkelijk in gebruik is. Een groot nadeel van PS-plastic is echter dat het belastend is voor het milieu en niet goed recyclebaar.

 

Voordelen van plastic

Het gebruik van plastic biedt verschillende voordelen en wordt daarom veelvuldig gebruikt bij de productie, verpakking en verzending van goederen. Enkele voordelen van plastic zijn:

 • Vormbaarheid: Plastic is gemakkelijk te vormen in verschillende vormen en maten, waardoor het zeer veelzijdig is in gebruik.
 • Kosten-efficiënt: Plastic is over het algemeen een goedkoop materiaal, wat het aantrekkelijk maakt voor productie en verpakking.
 • Waterbestendigheid: Plastic is waterdicht, waardoor het ideaal is voor het beschermen van producten tegen vocht en schade.
 • Sterkte en duurzaamheid: Plastic is vaak stevig en moeilijk breekbaar, waardoor het producten goed kan beschermen tijdens transport en opslag.
 • Lichtgewicht: Plastic is lichter dan veel andere verpakkingsmaterialen, zoals karton, hout, glas of metaal, wat transport- en verzendkosten kan verlagen.
 • Recyclebaarheid: Veel soorten plastic zijn recyclebaar, waardoor het materiaal een duurzame keuze kan zijn.

 

Nadelen van plastic

Ondanks de voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van plastic:

 • Milieuproblemen: Plastic veroorzaakt aanzienlijke milieuproblemen, zoals vervuiling van oceanen en de vorming van plastic afval. Dit heeft geleid tot zorgen over de impact van plastic op ecosystemen en dieren.
 • Microplastics: Plastic kan afbreken tot microscopisch kleine deeltjes, bekend als microplastics, die in het milieu en voedselketens terecht kunnen komen en mogelijk schadelijk zijn voor mens en dier.
 • Overmatig gebruik: Plastic wordt op grote schaal gebruikt, wat heeft geleid tot een overschot aan plastic afval. Dit vraagt om verbeterde beheersing en vermindering van plasticgebruik.

 

Verantwoord gebruik van plastic

Hoewel plastic nadelen heeft, kan het nog steeds op een verantwoorde manier worden gebruikt. Enkele manieren om dit te doen zijn:

 • Hergebruik en recycling: Plastic moet zoveel mogelijk worden hergebruikt en gerecycled om de hoeveelheid plastic afval te verminderen en de levensduur van het materiaal te verlengen.
 • Alternatieve materialen: Overweeg het gebruik van alternatieve materialen, zoals biologisch afbreekbare kunststoffen of materialen op basis van hernieuwbare bronnen, als geschikte alternatieven voor bepaalde toepassingen.
 • Bewustwording en educatie: Het vergroten van bewustwording en het bevorderen van educatie over de impact van plastic afval kan helpen bij het veranderen van attitudes en gedrag ten opzichte van plasticgebruik.

Door op een verantwoorde manier met plastic om te gaan, kunnen de voordelen van het materiaal worden benut en tegelijkertijd de negatieve impact op het milieu worden verminderd.

 

Ben jij enthousiast geworden over plastic verpakkingsmaterialen?

Verpakkingenonline.nl helpt je graag. Bekijk hier ons assortiment of neem contact met ons op en dan zullen we de mogelijkheden bespreken. Weet je niet precies wat je wilt, heb je vragen of advies nodig? Neem dan ook even contact met ons op. Liever direct contact met één van onze medewerkers? Bel naar +31 (0)85-0765353 en dan helpen wij jou graag verder!

Artikel toegevoegd aan winkelwagen