• Ruime voorraad
  • Gratis verzending vanaf €175,-(*)
  • Gratis afhalen op één van onze locaties
  • Verzending in Nederland en België
  • Gratis retourneren

Verpakkingen verduurzamen

Consumenten kijken steeds meer naar duurzame producten. Ze kopen het liefst bij een winkel waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat en terugkomt in alle aspecten van het bedrijf. Maar liefst 64% (!) van de consumenten vindt dat webshops té veel verpakkingsmateriaal gebruiken en vindt verduurzamen belangrijk. Lees hier verschillende tips voor het verduurzamen van jouw verpakkingen.

 

Belangrijke pijlers

Wanneer je duurzaam wilt verpakken is het van belang om te kijken naar de volgende vijf belangrijke pijlers: hernieuwen, hergebruiken, vervangen, recyclen en verminderen. Deze aspecten worden kort toegelicht met verschillende manieren hoe jij dit kan toepassen op jouw verpakkingsproces en zo je pakketjes duurzamer kunt versturen naar klanten.

 

Hernieuwen

Met hernieuwbare verpakkingen worden verpakkingen bedoeld die worden gemaakt van grondstoffen met een 100% organische oorsprong. De reden dat dit hernieuwbare verpakkingen genoemd wordt is omdat de natuur de grondstof onbeperkt kan blijven leveren. Denk aan papier en karton. Dankzij een duurzaam bosbeheer kan hout, de grondstof van papier, eindeloos hernieuwd worden. Een andere belangrijke en bekende hernieuwbare bron is plantaardig zetmeel.

Plantaardig zetmeel heeft een plantaardige oorsprong en is hierdoor een hernieuwbare grondstof. Het breekt van nature gemakkelijk af in de natuur. De Flopak Bio opvulchips is een bekend voorbeeld. Deze chips is vervaardigd uit water en zetmeel. Doordat het alleen gemaakt is van natuurlijke producten is de chips binnen 14 dagen (!) volledig biologisch afbreekbaar. Hierdoor is de chips niet schadelijk voor dier of mens, zelf niet wanneer het materiaal per ongelijk ingeslikt wordt. De chips is volledig oplosbaar en mag afgevoerd worden via het afvalwater. Ook kan de chips gemakkelijk hergebruikt worden. Bekijk hier de chips.

 

Hergebruiken

Een verpakking is herbruikbaar wanneer je ze onbewust een nieuw leven kan geven (en dat het liefst zo vaak mogelijk). Vaak worden herbruikbare verpakkingen geassocieerd met duurzaam. Wanneer de verpakking hergebruikt wordt hoeven er dus minder exemplaren geproduceerd te worden. Hier zijn minder grondstoffen voor nodig, en dit leidt tot minder afval. Ook wordt de CO-2 uitstoot verminderd, aangezien er minder vervoerd hoeft te worden. Er kan gesteld worden dat deze oplossing het minst belastend is voor het milieu. Een bekend voorbeeld van herbruikbaar materiaal zijn de draagtassen van katoen. Een draagtas moet ten minste 50 micron dik zijn om herbruikbaar genoemd te mogen worden. Je koopt zo’n tas eenmalig en gebruikt het vaker. Andere alternatieven van deze tassen zijn bijvoorbeeld verpakkingen met een plakstrip. Zo kan de verpakking nog eens worden gebruikt bij een retour. Bekijk bijvoorbeeld hier onze hersluitbare verzendverpakkingen met plakstip.

 

Vervangen

Voor veel verpakkingsmateriaal bestaat er een duurzaam alternatief van het materiaal. Het gaat dan om producten die gemaakt kunnen zijn van gerecyclede materiaal, hernieuwbare grondstoffen of die zelfs geheel of gedeeltelijk recyclebaar zijn. Een goed voorbeeld is tape: plastic tape kan vervangen worden door papieren tape. De standaard opvulchips kan vervangen worden voor bio-based opvulchips. Er zijn genoeg duurzame alternatieven verkrijgbaar. Ga als bedrijf na welke duurzame alternatieven jouw organisatie kan gebruiken. Verpakkingenonline helpt je hier graag mee verder.

 

Verminderen

Lichte en compacte verpakkingen worden vaak geassocieerd met duurzame pakketjes. Doordat er minder materiaal nodig is hoeft er minder vervoerd te worden. Dit resulteert in het verlagen van de CO2-uitstoot. Als bedrijf is het dus belangrijk om een zo compact en klein mogelijk pakketje te versturen naar je klanten.

Er zijn verschillende aspecten waar je op kunt letten bij het verpakken van een pakketje. Zo kun je een verpakking op maat laten maken. Met een verpakking op maat kun je de exacte maten geven van de gewenste verpakking. Het product sluit zo perfect aan en hier is geen extra opvulmateriaal meer voor nodig. Ook zijn er dozen met een variabele hoogte verkrijgbaar. Deze doos is voorzien van flappen met rillingen die je kunt vouwen en insnijden om de 1 of 2,5 cm. Zo past de doos perfect om het product.

 

Recyclen

Het duurzaam verpakken en recyclen van afval zorgt ervoor dat materialen beter benut worden en dat er uiteindelijk minder restafval in het milieu komt. Maar wie graag wilt recyclen zal dit eerst moeten sorteren. Voor het vereenvoudigen van het sorteerproces is het aan te raden om te verpakken met mono-materialen. Dit zijn materialen waarbij één type grondstof gebruikt wordt voor alle onderdelen van je verpakkingen. Je verpakt dus alles met bijvoorbeeld papier, glas, hout, enz. Alles kan en mag dan in één keer in dezelfde sorteercyclus terechtkomen, wat natuurlijk ideaal is voor de consument.

Je kan dit zelf al toepassen door je gehele verpakking van karton of papier te maken. Papier en karton heeft oud papier als grondstof, en oud papier kan tot wel 25 keer (!) gerecycled worden. Ongeveer 87% van al het papier en karton in Nederland wordt ingezameld om te kunnen recyclen. Het is dan ook Europa’s meest gerecyclede materiaal. Het is dan ook Europa’s meest gerecyclede materiaal. Je zou ervoor kunnen kiezen om je producten in een kartonnen doos te verpakken, met papieren opvulmateriaal én een papier tape. Zo maak je het gemakkelijk voor de consument om al het materiaal in één keer op te ruimen.

 

Duurzaam verpakken met verpakkingen van Verpakkingenonline.nl

Ben jij enthousiast geworden over de verschillende manieren van verduurzamen? Verpakkingenonline.nl helpt je graag met het verduurzamen van jouw verpakkingen. Neem contact met ons op en dan zullen we de mogelijkheden bespreken. Weet je niet precies wat je wilt, heb je vragen of advies nodig? Neem dan ook even contact met ons op. Liever direct contact met één van onze medewerkers? Bel naar +31 (0)85-0765353 en dan helpen wij jou graag verder!

Dozen wit

Artikel toegevoegd aan winkelwagen