• Ruime voorraad
  • Gratis verzending vanaf €175,-(*)
  • Gratis afhalen op één van onze locaties
  • Verzending in Nederland en België
  • Gratis retourneren

Verpakkingen van graskarton

Een verpakking gemaakt van gras? Ja, tegenwoordig bestaat het echt. Het is dé nieuwe duurzame trend in de verpakkingsindustrie. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en bedrijven willen zich onderscheiden door maatschappelijk verantwoord en duurzaam te ondernemen. Hierdoor vinden wij het ook belangrijker dat we steeds duurzamer en groener te werk gaan. Zo zorgen we samen voor een beter milieu.

Een onderneming kan op verschillende manieren maatschappelijk verantwoord ondernemen. Eén manier is door gebruik te maken van gras in plaats van hout als grondstof voor verpakkingen. In deze blog lees je de voordelen van graskarton, waarom jij dit zou moeten gebruiken en nog veel meer.

 

Wat is graskarton precies?

Bij normaal karton wordt er in de productie gebruik gemaakt van houtpulp en gerecycled karton. Het is mogelijk om tot wel 50% houtpulp te vervangen door vers gemaaid gras! Zo ontstaat er graskarton. Vaak zijn de vezels van dit gras te zien op de verpakkingen. Hierdoor krijgt de verpakking een unieke, natuurlijk uitstraling.

Gras op zich is niet sterk genoeg. Om stevig graskarton te creëren worden cellulose en vulstoffen toegevoegd bij de grasvezels.

 

Hoe wordt graskarton gemaakt?

Gras zie je overal: in een bos, weilanden, bermen langs wegen en wateren, noem maar op. De industrie is gaan experimenteren met het toevoegen van gras aan karton en papier om zo overschotten aan gras niet te hoeven composteren, vergisten of verbranden. Het gras dat verwerkt wordt als graskarton komt uit groene, ongebruikte gebieden. Deze gebieden zijn nog niet gebruikt voor bijvoorbeeld de landbouw, ze zijn dus niet chemisch behandeld of bemest.

Nadat het gras gemaaid is wordt het gereinigd, gedroogd en gemalen tot pellets. De pellets worden vervolgens gemengd met bijvoorbeeld traditioneel papier, karton of houtvezels om zo het graskarton een zekere stevigheid te geven. Deze bewerking van gras heeft als voordeel het een lage milieu impact heeft.

 

Verschillende voordelen van graskarton

Graskarton verpakkingen kennen vele voordelen. Lees hier de verschillende voordelen van graskarton:

  • Er wordt tot wel 90% minder water verbruikt per ton papier. Dit komt doordat de grasvezels verwerkt worden zonder water, en dit leidt weer tot een energiezuinigere productie van papier en karton, wat zorgt voor een beter milieu.
  • Graskarton bestaat voor ongeveer 100% uit natuurlijke vezels. Deze vezels zijn grotendeels afkomstig van regionale akkers. Doordat alles bijna mechanisch verloopt worden de proceschemicaliën tot wel 65% verminderd. Deze vermindering zorgt uiteindelijk weer voor een beter milieu.
  • Hout wordt vaak over lange afstanden getransporteerd voordat het in de fabrieken wordt verwerkt, en gras niet. Gras wordt gehaald in de nabije omgeving van de fabriek, en zo legt het dus een kortere afstand af tot de verwerkingsfabriek. Dit zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot tot wel 50%!
  • Gras is één van de snelst hernieuwbare grondstoffen doordat het binnen een paar maanden weer aan groeit. Bomen daarentegen hebben tientallen jaren nodig om te groeien. Dit maakt graskarton als verpakkingsoplossing erg duurzaam. Ook voelen de dozen van graskarton erg natuurlijk aan door een speciale structuur en zijn ze recyclebaar. Het kan gewoon weggegooid worden bij het papierafval of composteren, hier komen geen speciale instructies aan pas.

 

Verpakkingen kopen bij Verpakkingenonline.nl

Ben jij enthousiast geworden over verpakkingen gemaakt van gras? Wij helpen je graag verder! Verpakkingenonline.nl levert verschillende soorten en maten graskarton verpakkingen. Neem contact met ons op en dan zullen we de mogelijkheden bespreken. Weet je niet precies wat je wilt, heb je vragen of advies nodig? Neem dan ook even contact met ons op. Liever direct contact met één van onze medewerkers? Bel naar +31 (0)85-0765353 en dan helpen wij jou graag verder!

 

Artikel toegevoegd aan winkelwagen